Ahşap Lazer Gravür İçin Kılavuz

13-10-2023 23:06
Ahşap Lazer Gravür İçin Kılavuz

Lazer gravür makineleri ahşap oymacılığını her zamankinden daha kolay, daha iyi ve daha hızlı hale getirdik. Ancak ne yazık ki ahşap oymacılığı uzmanlık ve deneyim gerektirdiğinden yeni kullanıcılar için her zaman zorlayıcı olmuştur.

 

Ahşap, beklenen gravür sonuçlarını sunmayabilir veya tüm çabanızı mahvedebilir. Yeni başlayanların ve yeni kullanıcıların ahşap gravür yapmasını engelleyen birçok tutarsızlık vardır. Birçok kullanıcı, lazer gravür yolculuğunun başlangıcında hayal kırıklığına uğrar ve ahşap gravür yapmayı bırakır.

 

Kullanıcının başlamadan önce ahşap gravürünü anlaması gerekir. Gravür için doğru ahşabın nasıl seçileceğini, bunun nasıl ekstra özenle yapılacağını ve uygulamalı ahşap gravür yapmaya yeni başlayan biri olarak hangi fikirlerin uygulanabileceğini anlamak şarttır.

 

Bu yazıda ahşap lazer kazıma için gerekli her bilgiyi bir araya getirdik. Yeni başlayanlar için ahşap oymayı kolaylaştırmak için hangi ahşap türlerinin gravür için uygun olduğunu, hangi makineyi seçebileceğinizi, gravür için makinenin ayarlarını ve diğer çeşitli ipuçlarını ve püf noktalarını paylaşacağız. Ayrıca ahşap oymacılığının nasıl en üst düzeyde mükemmellikle yapılabileceğini de keşfedeceğiz.

 

Lazer Kazınacak Ahşap Nasıl Seçilir?

Diyot lazerler de dahil olmak üzere her türlü lazer oyma makinesi ahşap lazer oyma kapasitesine sahiptir. Kirişlerin düştüğü yerde malzemeyi buharlaştırmaya yetecek güce sahiptirler. Ancak bazen istediğiniz sonuçları alamazsınız. Bunun nedeni seçtiğiniz ağaçtır.

 

Ne yazık ki tüm ahşap türleri size en iyi gravür sonuçlarını sunamaz. Konu ahşap olduğunda birçok tutarsızlık var. Şaşırtıcı bir şekilde, aynı ağaç türünü kullansanız bile en iyi sonuç garanti edilmez çünkü türler aynı olsa bile iç reçine içerikleri farklı olabilir.

 

Lazer gravür için ahşap seçerken kullanıcının akılda tutması gereken üç şey vardır.

 

Reçine İçeriği

Dikkate almanız gereken ilk şey, seçtiğiniz ahşabın reçine içeriğidir. Reçine, ağaçlarda, özellikle de reçine ürettiği bilinen reçineli ağaçlarda bulunan doğal, viskoz bir sıvıdır.

 

Ahşabın reçine içeriği yüksekse son gravür daha koyu olacaktır. Lazer ışınları yüzeye düştüğünde reçinenin yanmasından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, düşük reçine içeriğine sahip ahşaplar, hafif gravür desenine sahiptir.

 

Reçineli ağaçlar reçine sıvısını içerdikleri için yumuşaktır, reçinesiz ağaçlar ise oldukça sert ağaçlara sahiptir. Örneğin kiraz ağacı reçine içerdiğinden yumuşaktır.

 

Ahşap parçalarda pek çok tutarsızlık var; aynı türler bile beklenen reçine içeriğine sahip olmayabilir. Tecrübeli bir ustaysanız ve yıllardır farklı ahşap türleri görüyorsanız ahşabın rengi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ahşabın rengi normalden daha açıksa reçine içeriği düşüktür.

 

Ahşabın gölgesi

Ahşap tipi seçiminde bir sonraki önemli faktör gölgedir. Bu faktör kendi kendini açıklamaktadır ve ahşabın tonu kolaylıkla görülebilmektedir.

 

Gravür aslında ahşabın yakılmasıdır, dolayısıyla sonuç ahşabın orijinal renginden daha koyu, koyu bir desendir. Ancak ahşabın gölgesi zaten koyu ise gravür pek görünmeyecektir. Bu nedenle daha açık renk tonuna sahip ahşap türlerini seçmek daha iyidir.

 

Çizgiler

Çizgiler, ahşapta doğal olarak bulunan çizgileri ifade eder. Bunlar gravürde herhangi bir engel oluşturmaz ancak nihai sonucu etkiler. Gravürden sonra çizgiler görülebilir ve gravürün güzelliğini bozar. Gravürün izleyici için daha görünür olmasını sağlamak için çizgiler mümkün olduğunca az olmalıdır.

 

Gravür için tercih edilen yaygın doğal ve işlenmiş ahşap türlerinden bazıları şunlardır:

 

Kızılağaç

Kiraz odunu

Akçaağaç

Ihlamur ağacı

Kontrplak

MDF

HDF

Balsa

Ahşap Lazer Kazıma Sırasında Yanık İzleri Nasıl Önlenir?

Lazer ışınları ahşaba çarptığında yüzey yanmaya başlar ve parçacıklar hızla yanarak buharlaşmaya başlar. Yanma nedeniyle, gravür sonrasında gravür yapılan nesneye kötü veya tamamlanmamış bir görünüm veren yanık izleri oluşabilir. Gravürün çekiciliğini sağlamak için yanık izlerinden kaçınmak şarttır.

 

1. Gücü ve Hızı Ayarlayın

Yapabileceğiniz ilk şey, güç ve hız ayarlarını yapmaktır. lazer oyma makinesi. Lazer makinesi aşırı güç veriyorsa mutlaka yanık izi bırakacaktır. Yüksek güç ahşabı ve parçacıkları kenarlardan yakmaya başlar. Bu nedenle gücü mümkün olduğu kadar azaltmanız gerekir.

 

Yanık izlerinin önlenmesinde hız da önemli bir rol oynar. Hızın düşük olması durumunda lazer ışınları nesne üzerinde daha fazla zaman harcayacak ve yanık izlerine neden olacaktır. Bu nedenle hız, gravürü hassas bir şekilde gerçekleştirmek ve yanık izlerini azaltmak için yeterince yüksek olmalıdır.

 

Güç yanık izleriyle doğru orantılıyken hız ters orantılıdır. En iyi sonuçları elde etmek için her ikisinin de ayarlanması gerekir.

 

2. Doğru Lazer Yatağını Kullanın

Lazer ışınları nesneye çarptığında aşırı ısı üretilir. Isıyı dağıtmak önemlidir; aksi takdirde ahşabın sıcaklığı artacaktır. Isı dağılımı optimal değilse, mutlaka yanık izleri olacaktır.

 

Petek Paneli : 

Bir kullanılması tavsiye edilir Lazer Kesim Petek Çalışma Tezgahı. Sadece altındaki yüzeyi korumakla kalmaz, aynı zamanda mükemmel ısı dağılımı sunarak yanık izlerini de önler.

 

3. Hava desteğini kullanın

Gravür nedeniyle ahşabın yüzeyinden duman çıkar. Bu duman cismin etrafında birikir ve sıcaklığını arttırır. Dolayısıyla yüksek sıcaklığı nedeniyle yanık izlerinin bir diğer nedenidir. Ayrıca duman ahşabı sarıya da çevirir.

 

Duman bir alet yardımıyla üflenebilir. hava desteği. Lazer kazıma makineleri için hava desteği önemli bir parçadır. Sıcak dumanı üflemek için sabit ve yüksek basınçlı hava akışı sağlar.

 

4. Lazer Gravür Maskeleme Bandı kullanın

Lazer gravürlü maskeleme bandı yanık izlerini önlemek için mükemmel bir fikirdir. Bandı uyguladığınızda lazer ışınlarıyla ilk temas eden şey banttır. Kazıma sırasında oluşan dumanı veya dumanı önleyerek yanık izlerinin oluşmasını engeller. Gravürden sonra bant yüzeyden kolaylıkla soyulabilir.

 

5. Ahşaba Su Uygulayın

Yanık izlerinin nedeni aşırı sıcaklıktır. Tahta parçasını ıslattığınızda su, sıcaklığın azaltılmasına yardımcı olur. Odun yanıklarını önlemenin en kolay yollarından biridir ancak bunu yaptıktan sonra ahşabın kurumasını beklemelisiniz. Suyun ahşabın şeklini ve görünümünü de etkileyebileceğini unutmayın.

 

Ahşap Oyma Sırasında Oluşan Duman ve Kokuyla Nasıl Başa Çıkılır?

Lazer kazıma öncelikle iyi havalandırılmış bir alanda yapılmalıdır. Kazıma sırasında oluşan duman ve kokunun giderilmesine yardımcı olur. Pencereler varsa onları açabilir ve hava sirkülasyonu için havalandırma fanlarını kullanabilirsiniz.

 

Koku ve duman nesnenin çevresinde birikir. Bu nedenle hava desteğinin kullanılması gerekmektedir. Hava desteği nesnenin üzerine yüksek basınçlı hava üfler. Ortamdaki ısıyı ve dumanı dağıtır. Güçlü hava basıncı nedeniyle, alanın iyi havalandırılması durumunda kullanıcı dumanı ve kokuyu hissetmez.

 

Ayrıca birduman temizleyiciahşap lazer kazıma işlemi sırasında da uygulanması önerilmektedir.

 

Daha çok soru? İlham almak için İnstagram Sayfamıza katılın!

İnstagram'da Sayfamıza Katılın:  @ZetCarve - Resmi Sayfası

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.